Design med järn

Järnsmide är en urgammal tradition som går tillbaka till vikingatiden. Genom att man hettar upp, glödgar, järn gör man den mjuk och foglig och den erfarne smeden kan sedan forma metallen efter sin vilja. Förr i tiden var det så man tillverkade allt från vapen till bultar och verktyg medan man idag sysslar mycket med järnsmide när det kommer till prydnadsföremål och möbler.

Det är otroligt vackert att pryda sin tillvaro med smidda objekt och man kan skaffa dem både i praktiska syften och som dekoration. Har man en öppen spis passar det till exempel jättebra att ha ett antal smidda stänger och hållare så att man kan böka runt i askan, flytta omkring veden eller kanske rosta marshmallows. Både snyggt och praktiskt!

Smidda ljusstakar är något som förskönar alla hem och få saker är så imponerande på middagsbordet som en vackert handsmidd sådan. De är tunga och rejäla, vilket gör dem stabila, och de kommer i både enkla och rena former som utsmyckade med många krusiduller och former. För smeden är möjligheterna oändliga och man kan välja allt från gammaldags, klassiska modeller till moderna och mer abstrakta former.

Det är också mycket snyggt att hänga vackra smidesföremål på väggarna som regelrätta konstverk. I ett hem ger det en känsla av sedvänja medan samma sak på kontoret tyder på design och modekänsla; det beror helt på föremålet och hur man väljer att placera det! Man kan också använda vackra handsmidda järnknoppar och handtag på dörrar och skåp för att ge dem en alldeles egen, unik look.

Att ge ett vackert järnsmitt föremål i present är alltid uppskattat och brukar uppskattas av både män och kvinnor. Man kan be bort en vacker liten järnsked att dekorera köket med eller varför inte ett järnunderlägg för grytor och barbecue verktygen? Det lockar fram den gamla vikingen i oss alla och tilltalar alla åldrar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *