Gyllene honung

Honung är en urgammal matvara vars historia går tillbaka flera tusen år i tiden. De gamla grekerna kallade den gyllene guld och antikens egyptier och romare älskade honungsbakverk och sötade även vatten med det som måltidsdricka. Man har också använt honung som skönhetsprodukt, till exempel hårinpackning och ansiktsmask, i alla tider. Dietister rekommenderar att man ersätter raffinerat socker med honung om man vill ha sötma i sin mat eller sin dryck.

Det har också visat sig att barn som äter mycket honung är mindre benägna att utveckla allergier. Eftersom bin går på olika pollen får barnet i sig små spårämnen därifrån som kroppen sakta men säkert blir immun mot och på så sätt slipper man några av de vanligaste allergierna. Naturens apotek är alldeles unikt och fantastiskt om man släpper in det i sitt liv!

Vår honung både smakar gott och förvaras i vackra burkar och man kan äta den med sked direkt ur burken eller använda den som ingrediens i en myriad av produkter och rätter. En tomatsoppa eller –sås blir extra god med lite honung, en nötkaka med honung passar alldeles utomordentligt till fikapausen och man kan börja dagen med den gamla Medelhavsklassikern nötter, honung och yoghurt. Honung är också gott i en kopp te eller med lite vatten och citron; möjligheterna är oändliga!

För att honungen skall hålla så länge som möjligt är det viktigt att man förvarar den där det inte är för kallt. Vissa tillverkare rekommenderar till och med att man förvarar den varmt som vid element eller i fönster där solen skiner. Detta gör honungen extra rinnig och den löper ingen risk att kristalliseras, vilket förstör dess smak och konsistens. Dessutom är burkarna med dess gyllene innehåll vackra så de passar bra som prydnadsföremål i hemmet och ger njutning åt både ögon och smaklökar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *